Pienet ympyrät

torstai 20 heinäkuu 2023
Pienet ympyrät

Toistuvat arkipäivän asiat, joista tulee merkityksellisiä. Toisaalta niin, että näkee pienissä asioissa onnen ja kauneuden. Toisaalta niin, että kärpäset muuttuvat härkäsiksi kun ei ole laajempaa perspektiiviä, kun kaikki, mitä tapahtuu, on lähellä. Valittavat vaihtoehdot ovat rajallisia. Jotkut asiat alkavat näyttää perusteettoman loistavilta ja kultaisilta, kun ne toisessa kontekstissa tuskin aiheuttaisivat suurempia intohimoja. Myös vastoinkäymiset lähentelevät maailmanloppua. Joka kerta. Kaikesta huolimatta pienet ympyrät ovat kovin rakkaat.


Saara Sillanpään työskentelyssä toistuvat joutomaan, rikkaruohojen, vieraslajien ja talventörröttäjien teemat. Rikkaruohojen anarkia, jättipalsamin tuoksu, läpipääsemättömät ryteiköt ja toisaalta talven värittömäksi muuttama auringoton kurainen maisema puhuttelevat tavalla, johon siistimpi ja runsaampi kauneus ei pysty. Enemmän kuin maisemasta, se kertoo sisäisestä maisemasta. Kuvat eivät ole maisemamaalauksia jostain tietystä paikasta. Vaikka ne osin saattavat olla tunnistettavia, ne ovat ennemminkin symbolina siitä tunteesta jota joku paikka jossain ajassa herättää. Kurja ja tuulenpieksemä joutomaa antaa lohtua.

Sillanpää työskentelee pääasiassa grafiikan, piirustuksen, maalauksen ja valokuvauksen tekniikoilla.

Saara Sillanpää on Kuvataiteilija AMK (Tamk 2001) ja Taiteen maisteri (Aalto yliopisto / Pori 2013). Sillanpää opiskelee tällä hetkellä Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kuvataiteilija YAMK -tutkintoa.

Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Teoksia mm. Tampereen kaupungin ja Nokian kaupungin kokoelmissa.


Saara Sillanpää: Pienet ympyrät
21.7.2023- 6.8.2023 | P-Galleria, Yrjönkatu 3 - PORI
Lehdistötilaisuus 21.7.2023 kello 13.
Avajaiset 21.7.2023 kello 18-20.